Nordic Walking

Seniorze, daj się wciągnąć w Nordic Walking!

Fundacja na Rzecz Wsparcia, Integracji i Rozwoju Osób oraz Rodzin Potrzebujących pn. „WIIR” w Andrychowie serdecznie zaprasza mieszkańców Andrychowa i okolic do udziału w projekcie „Seniorze, daj się wciągnąć w Nordic Walking” współfinansowany ze środków Gminy Andrychów.

Projekt skierowany jest przede wszystkim do osób, które ukończyły 60 rok życia. Przy współpracy z instruktorem, osoby chętne mogą nauczyć się prawidłowej techniki chodzenia z kijkami, a także wypracować w sobie systematyczność treningu w miłym towarzystwie. Spacer z kijkami Nordic Walking jest coraz bardziej popularny wśród społeczeństwa. Regularny trening korzystnie wpływa zarówno na kwestie zdrowotne organizmu jak i na aspekty psychologiczno – społeczne Seniora, w tym na:

1. układ sercowo-naczyniowy oraz na zmiany zachodzące w układzie krążenia u osób starszych,

2. zmiany zachodzące w układzie ruchu, poprawę elastyczności tkanek okołostawowych,

3. utrzymanie fizjologicznego zakresu ruchu w stawach oraz polepszenie funkcjonowania ludzi chorych,

4. utrzymanie wydolności fizycznej i zwiększenie masy mięśniowej,

5. poprawę gibkości, siły oraz koordynacji ruchowej,

6. poprawę funkcji poznawczych mózgu oraz utrzymanie stabilnego poziomu emocjonalnego oraz dobrego samopoczucia, poprzez podniesienie poziomu endorfin w organizmie człowieka,

7. poprawę wentylacji oddechowej, ruchomości klatki piersiowej, elastyczności mięśni oddechowych, pogłębienia wdechu, dłuższego wydechu, efektywnego kaszlu,

8. wzrost motywacji i poczucia przynależności.

Marsz w umiarkowanym, a nawet wolnym tempie jest wystarczającym wysiłkiem, gdyż wbrew pozorom angażuje pracę mięśni praktycznie wszystkich partii ciała. Spacery z kijkami zaleca się głównie Seniorom z rozpoznaną nadwagą oraz zmianami zwyrodnieniowymi. Nie ma także żadnych przeciwwskazań, by taki sport wybrały osoby z problemami kręgosłupa, czy stawów.

Jeśli masz swoje kijki zapraszamy na warsztaty a jeśli ich nie posiadasz udostępnimy sprzęt.

Przyjmujemy zapisy osób chętnych w biurze Fundacji pn. „WIIR”:

34-120 Andrychów, ul. Starowiejska 22 lok.213

od poniedziałku do środy od godziny 15.00do 16.00 i w czwartek od 9.00-10.00

bądź pod numerem telefonu: 731 801 808 lub 533 024 029.