Styczeń 24, 2016

PRZYTUL PODUSIE

Fundacja na Rzecz Wsparcia, Integracji i Rozwoju Osób oraz Rodzin Potrzebujących pn. „WIIR” wraz z Towarzystwem Inicjatyw Twórczych „ę” w Warszawie oraz Polsko-Amerykańską Fundacją Wolności rozpoczyna projekt społeczny „Seniorzy w akcji” pod nazwą

PRZYTUL PODUSIE”.

Projekt zakłada integrację osób w wieku senioralnym oraz młodych, którzy przyłączą się do uszycia i wyhaftowania poszewek dla Szpitala Rejonowego w Wadowicach.

Projekt będzie trwał do czerwca 2017roku. Będziemy się uczyć projektować , szyć , haftować. Będzie dobra zabawa połączona z nabyciem nowych znajomości i umiejętności.

Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby się dołączyć do NAS.

Informację na temat projektu udzielamy w biurze Fundacji- Andrychów ul. Starowiejska 22/213 oraz telefonicznie: 731 801 808.

PRZYTUL PODUSIE”.

Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby się dołączyć do NAS.

nowe_SWA_logo Logo PAFW-projekty (3)

Warsztaty trwają i oto krótka fotorelacja z nich:

W dniu 16.11.2016 roku dzięki uprzejmości Ośrodka Pomocy Społecznej w Andrychowie udało się otworzyć Projekt „Przytul Podusie” w ramach Konkursu „Seniorzy w Akcji”. Rozpoczęliśmy spotkania od spraw organizacyjnych i wspólnego poznania się. Pani Alicja Bogunia została Seniorem reprezentującym projekt. Czas tak szybko nam płynął, że informacji wcale nie za wiele o sobie uzyskaliśmy. Oby łaskawiej było podczas kolejnych spotkań;)

30.11. 2016 rok WARSZTATY

Tym razem spotkaliśmy się w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Andrychowie w Czytelni, gdzie wraz ze specjalistkami Iwoną i Beatką zapoznaliśmy się podczas warsztatów z podstawową obsługą maszyny do szycia oraz poświęciliśmy czas na zaprojektowanie naszych poszewek. Zarówno Seniorzy jak i młodzież wymyślała hasła oraz motywy ozdobne na poszewki. Ustalono listę optymistycznych wyrazów, zdań do wyhaftowania dla seniorów i dzieci. Omówiono różne sposoby uszycia poszewek. Przyjęto wymiar 40*40 cm poszewek oraz wykonanie poszewek z ramką.

5.12.2016 rok DZIEŃ WOLONTARIUSZA – PAMIĘTAMY

Dzisiejsze święto Wolontariuszy obchodziliśmy podczas wyjazdu studyjnego do Krakowa  na Uniwersytet Papieski Jana Pawła II. Wycieczka została zorganizowana dla wolontariuszy współpracujących z Fundacją WIIR z Zespołu Szkół nr 2 im. Św. Jadwigi Królowej w Andrychowie, którzy angażują się w nasze wspólne działanie w projekcie „Przytul podusie”. Zajęcia warsztatowe zostały przygotowane przez wykładowcę Panią dr Marynię Łuszczyńską. Pierwsza część warsztatów dotyczyła ćwiczeń w grupach polegających na opisie seniorów w naszym środowisku. Druga część zawierała praktyczne zapoznanie się z GERONEM – strojem charakterystycznym dla ruchów i sposobu poruszanie się osób starszych. Młodzież oraz opiekunowie dzięki warsztatom mogli wczuć się praktycznie w role osoby starszej. Wyjazdowi towarzyszył dobry humor i miło spędzony czas.

16.12.2016 rok WARSZTATY Z NIESPODZIANKĄ 😉

Ten dzień zapisze się w naszej pamięci wyjątkowo. Spotkaliśmy się na warsztatach, aby podzielić się swoimi umiejętnościami. Młodzież przyniosła własne prace-wyhaftowane różne wzory na poszewkach a Seniorki również swoje dotychczasowe arcydzieła. Dzieliliśmy się własnym doświadczeniem. Zapoznaliśmy się z równymi technikami wykonywania haftów. Podziwialiśmy i chłonęliśmy wiedzę. Młodzież zaskoczyła również swoją otwartością i zaangażowaniem. Przygotowali kilkunastominutowe przedstawienie „Herbatka u Lolka”. Przytoczono słowa Ojca Świętego Jana Pawła II. Wystąpieniu towarzyszyło wzruszenie i powrót do wspomnień.

25.01.2017 rok Warsztat lagowania i kroju

Dzięki życzliwości Firmy LAVEL z Andrychowa mogliśmy profesjonalnie wylagować materiał i skroić go na poszewki. Dzięki temu będzie można część z nich już szyć. Ponadto przygotowaliśmy wzory na aplikacje. Powstanie baletnica, bałwanek, miś, czy piesek. Burza pomysłów powstała z odpadów materiałów, które wykorzystaliśmy do przygotowania aplikacji naszywanych na poszewki. Oczywiście powstały nowe pomysły, ale o tym na tym etapie ciiii;) Wszystko będzie ujawnione w terminie późniejszym.

INSTYTUCJE I FIRMY WSPÓŁPRACUJĄCE PRZY PROJEKCIE „PRZYTUL PODUSIE”