SPEED – BALL

Speed – Ball to nowa dyscyplina sportowa, w której wykorzystuje się rakiety oraz specjalną eliptyczną piłeczkę na żyłce. Podstawowa zasada gry to zmiana kierunku lotu piłki, która wędruje po paraboli wokół masztu. Sport ten przywędrował do Polski z Egiptu ponad 3 lata temu i cieszy się dużą popularnością wśród różnych grup wiekowych.

Sport ten dzieli się na kilka konkurencji:

• Gra SUPER SOLO- to rozgrywka na czas w której zawodnik uzyskuje punkty na podstawie ilości uderzeń w określonym czasie, kolejno na prawą i lewą rękę, potem oburącz na forehand i backhand,
  • Gra SINGLOWA – rywalizacja dwóch zawodników,
  • Gra DEBLOWA – rywalizacja dwóch par zawodników,
  • Gra SOLO RELAY – to gra z elementami sztafety w której bierze udział czterech zawodników, którzy zbierają punkty odpijając piłkę na czas.

W Speed- Ball można grać w każdym wieku. Jest to świetny pomysł na skuteczną rekreację i sposób na rozwijanie swojej sprawności fizycznej oraz refleksu. Ta dyscyplina jest łatwa do opanowania oraz posiada szereg zalet prozdrowotnych.